Dienstag, 12. April 2011

Vălul islamic interzis?

Când am auzit, apoi am citit știrea, am avut o reacție de genul: ”UPSSSsss! Chiar așa?! Sună a declarație de război.”
Nu-mi permit să mă aventurez în comentarii neavenite, dar niște semne de întrebare tot am și io, ca tot omu:
Cum era chestia aia cu globalizarea? Ah da, d-aia vrem să le dăm vălul jos, ca să le globalizăm și pe femeile musulmane.
Cum era chestia aia cu drepturile la propria civilizație, credință, la propriile obiceiuri?
Cum era chestia aia cu toleranța și acceptarea și relațiile armonioase inter-culturale?
WTF?!?!
Eu personal, când le văd cu fața acoperită, simt ceva legat de milă și umilință. Dar de aici și până a promulga o lege de interzicere ..... Îmi scapă ceva, ceva se bate cap în cap oarecum. Mai rămâne ca francezii să le expulzeze pe cele care poartă vălul sau să încerce o astfel de promulgare chiar în țările islamice.
Bine, președintele Sarkozy a declarat și în iunie 2009 că vălul islamic nu este binevenit sau binevăzut în Franța.
Ce mă pune pe mine pe gânduri nu este conținutul legii în sine, ci faptul că cineva, o persoană, un guvern al unei țări europene, își rezervă dreptul de a dispune asupra unei populații-oaspete.
Argumentele aduse desigur că nu se leagă de religie, ar fi fost mult prea periculos. Sunt aduse în discuție principii care țin de demnitatea umană, egalitatea dintre sexe, în mod special demnitatea femeii și dreptul ei la libertate (într-o societate care este oricum patriarhală, oriunde pe glob, nu doar în lumea islamică, să fim serioși!! Eu am aflat de curând că femeia, ca și ființă umană, este considerată ca aparținând unei populații vulnerabile!! Era un chestionar dintr-un proiect al Uniunii Europene. Conform chestionarului, ar fi trebuit să bifez că da, fac parte dintr-o categorie vulnerabilă. Cu orice risc, nu am putut să pun bifa acolo! Deși știu că asta e realitatea cruntă.).
Pe 22 iunie 2009, președintele francez declara: "The problem of the burka is not a religious problem, it's a problem of liberty and women's dignity. It's not a religious symbol, but a sign of subservience and debasement. I want to say solemnly, the burka is not welcome in France. In our country, we can't accept women prisoners behind a screen, cut off from all social life, deprived of all identity. That's not our idea of freedom."
Cu siguranță că gândurile mele zboară mult prea departe, dar mi-aduc aminte din lecturile tinereții că și evreii din timpul lui Hitler au fost ”ghinioniști” ....... să trăiască pe vremea unei minți geniale care nu vroia altceva decât să controleze și să se erijeze într-un al doilea Dumnezeu Suprem al Omenirii, să aibă drept de selecție, recrutare, viață și moarte.
Știrea preluată de pe DW, mai jos:

SURSA: Deutsche Welle
Franţa îşi scoate vălul

Franţa a devenit prima ţară occidentală care interzice vălul islamic. Legea a intrat în vigoare astăzi, iar nerespectarea acesteia se pedepseşte cu amendă sau chiar închisoare. Ţările învecinate Franţei urmăresc cu interes noul proiect, în timp ce extremiştii islamişti ameninţă cu răzbunarea.
Fără vizite la cinema, fără cumpărături la supermarket şi fără plimbări prin Grădinile Luxemburg. Începând de luni (11.04) viaţa celor circa două mii de femei musulmane din Franţa, care poartă burqa sau niqab, se schimbă radical.
"Legea ameninţă să genereze noi tensiuni", susţine Nicolas Comte - din partea Sindicatului Poliţiştilor. "Populaţia musulmană s-ar putea simţi stigmatizată, iar relaţia dintre apărătorii legii şi o parte a cetăţenilor ar deveni şi mai dificilă. Oricum e o relaţie complicată, nu avem nevoie de greutăţi suplimentare", a adăugat Comte.
Majoritatea francezilor consideră că vălul islamic este un simbol al oprimării femeilor musulmane şi al unui Islam fundamentalist. De asemenea, în Senat un singur deputat a votat împotriva noii legi. "Vălul islamic nu este un simbol religios, ci unul al supunerii, iar în Franţa nu este binevenit", declara în urmă cu aproape un an preşedintele Nicolas Sarkozy.
Puţinele persoane afectate care au apărut în faţa presei au oscilat între furie şi disperare. "Este un atac la adresa libertăţii" - consideră opozanţii reglementării proaspăt intrată în vigoare, care va duce la izolarea socială a femeilor musulmane.
Multe optează benevol pentru burqa - văl ce acoperă întregul corp, cu o singură deschizătură în dreptul ochilor - sau pentru niqab - văl ce acoperă numai faţa. "Mă simt goală fără văl. Este alegerea mea, soţul nu are nicio legătură cu această decizie", a afirmat o femeie musulmană.
Există voci care susţin că legea vizează protejarea drepturilor femeilor. Pentru a evita totuşi acuzaţiile de discriminare, legea franceză nu specifică genul de veşminte interzise, ci doar nu permite acoperirea în public a feţei.

Pedepse şi ameninţări
Interdicţia se aplică numai în locuri publice, iar amenda contravenţională este de 150 de euro. Suplimentar sau alternativ, femeile care au încălcat legea pot fi obligate să participe la cursuri de educaţie civică.
Mult mai dure sunt pedepsele în cazul musulmanilor care îşi obligă soţiile să poarte văl. Amenda aplicată este de până la 30.000 de euro. În care cazul care aceeaşi presiune este exercitată asupra unei minore, contravaloarea amenzii s-ar putea ridica până la 60.000 de euro, iar bărbatul este pasibil şi de pedeapsă cu închisoarea. Perioada maximă de detenţie este de doi ani.
Se estimează că numărul pedepselor aplicate în urma intrării în vigoare a noii legi va fi relativ redus. Conform datelor Ministerului de Interne, din cele 65 de milioane de cetăţeni francezi doar două mii îşi ascund faţa sub burqa sau niqab.
Străinătatea urmăreşte cu interes aplicarea noilor reglementări în Franţa. În Belgia există deja o iniţiativă legislativă similară, iar în Germania se înmulţesc vocile care cer interzicerea vălului islamic în locuri publice.
Grupările extremiste ameninţă cu răzbunare sângeroasă dacă măsura nu va fi anulată. Organizaţia al-Qaida care ţine ostatici mai mulţi cetăţeni francezi încă din toamna trecută a solicitat imediat după răpirea acestora abandonarea preconizatei interdicţii.
Autori: DPA, Claudia Ştefan
Redactor: Ioachim Alexandru

Cum-necum, azi, 12 aprilie 2011, a fost aplicată și prima amendă, de 150 EUR.
Sincer, nu aș vrea să fiu în pielea niciunei femei care poartă din convingere vălul islamic. Nu aș vrea să fiu în Franța. Așa cum, prin anii 90, în Germania trăind, eram bucuroasă că fizicul nu mă dădea de gol pe străzile din Kassel, cum că aș veni din altă țară decât Germania .... Treceam tăcând pe lângă demonstranții care cereau expulzarea tuturor străinilor.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen