Sonntag, 22. Januar 2012

De ce nu se revoltă românii în ianuarie 2012?

-->De ce se mulțumesc românii doar cu chicoteala de la colț de stradă sau cu LIKE-uri pe Facebook?
(Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, în Piața Universității din București au fost cel mult 1.000 de oameni care au protestat)
Să ajungi să te revolți în stradă, cu toate riscurile implicate, denotă un amalgam de diverse chestii care au atins limitele insuportabilului: foame, durere, disperare, lipsa oricărei speranțe.
Ori românii, într-o majoritate covârșitoare după cum arată strada ultimelor 10 zile, nu au atins aceste maxima & maximu. Foamea se mai potolește cu mămăligă, fasole, cartofi fierți. Disperarea e încă mic copil, nu a ajuns la maturitate, astfel încât să nu mai ai loc de ea în casă și să ieși în stradă. Atâta timp cât străzile țării sunt pline de autoturisme personale în deplasare este clar că nivelul de trai are încă un nivel decent. Cine-și mai permite în ziua de azi să circule cu mașina personală, când ea și lăsată în parcare costă bani? Pentru cei care nu au mașină, iată o scurtă listă cu ceea ce implică întreținerea unei mașini: impozitul anual, asigurarea obligatorie, asigurarea opțională (o recomand din tot sufletul, deși eu a trebuit să renunț la ea în urmă cu 2 ani), revizia tehnică obligatorie la fiecare 2 ani, service, inspecții tehnice, piese de schimb, spălat, curățat, parcări, combustibil. Sunt niște costuri foarte mari, vă spun sigur. Sună abstract și nu-mi plac aceste formulări, dar, deși am mașină personală, nu o mai folosesc de vreo 2 ani, nu mai am RCA la ea și chiar nu mai cunosc prețurile. Am folosit-o sporadic în vara lui 2011, adică la 4 deplasări lungi prin țară. atât.
Mall-urile sunt aproape permanent pline de oameni. Și culmea, se tot construiesc mall-uri în România secerată de criză (!) Eu știu ceva foarte sigur: atunci când nu ai bani de marfă de mall, nu te duci să caști ochii. Hai, te duci o dată, de două ori, dar gata, stop, de ce să te mai duci apoi, cu portofelul gol și cardul pe zero, să te plimbi prin mall? Asta s-ar numi prostie.
În București, dacă ai vrea să traversezi un bulevard fără semafoare, nu ai avea nici o șansă, rulajul mașinilor fiind ca pe bandă rulantă.
Sălile de fitness, wellness și mai știu eu ce sunt pline de oameni care își întrețin corpul prin acel gen de entertainment oferit de aceste instituții. Și abonamentele nu sunt ieftine, asta știu sigur.
În decembrie, marile supermarketuri au gemut, pur și simplu au gemut de populație ieșită permanent la aprovizionare, de parcă, din nou, venea apocalipsa și se temeau că nu ar avea ce să mănânce în ultima săptămână a anului.
Ca urmare, de ce să iasă populația în stradă? Populația este ocupată să spele mașina, să mai vadă un film pe ecran 3D la un mall, să alerge după țoale la reduceri, să mai înoate într-o piscină cât o cadă mai mare sau să tragă de fiare etc.
De ce nu ies românii să se revolte, că doar internetul este plin, este asfixiat de plângeri, ironii, amărăciuni, cazuri sociale, tragedii, urlete de ajutor, critici la adresa guvernanților?

Să vedem:
1. Studenții sunt în sesiune. Bad timing! Nu-ți poți rata o sesiune de examene doar pentru a te revolta în stradă. Să stai în stradă te costă timp și foarte multă energie care te sleiește. Iar dacă ești în an terminal, oricum nu, doar nu o să ratezi 2-3 ani de eforturi ca să dai taman acum în bară! Uite io par egzamplă, după 5 zile de proteste și urmărit evenimentele până după ora 1 dimineața, vineri, 20 ianuarie, la primul examen, era să nu ajung. Pentru că pur și simplu eram incapabilă să mă trezesc dimineața. La 09:27 când am deschis ochii, ferm convinsă că ar fi ora 7 a.m., nu am știut cum să o zbughesc mai rapid la examenul de la ora 10!!! Am pedalat cu 32 km/h cei 5 km până la facultate, noroc că a întârziat profa!! Eram eu om capabil de examen?!
2. Cei care au servici și câștigă undeva peste 2.000-3.000 de lei pe lună, net, nu se simt amenințați. Se simt în siguranță, sunt ei nemulțumiți, dar disperarea e departe de ușa lor. După orele de program, au alte treburi, ori revolta în stradă consumă timp și energie. Chestii pe care nu și le pot permite.
3. Oamenii au copii mici. Cei care au servici, stau toată ziua la servici, deci seara stau cu ai lor copilași, logic. Citez: ”Prefer să stau cu fi-mea.” Deci momentul prezent contează cel mai mult, chiar și pentru acești părinți care, dacă îi întrebi, trăiesc și muncesc și se zbat nu atât pentru ei, cât pentru viitorul copiilor lor. Desigur, că revoltele din ultimele zece zile nu au nici o legătură, dar nici o legătură cu viitorul cuiva. Nici măcar al maidanezilor.
4. Oamenilor le este frică să nu fie bătuți aiurea prin zonele unde protestează alții, deci nu se apropie de arealul respectiv. Acum, io ce să zic? Frica se contracarează doar cu disperare. Când ești disperat și simți că nu ai absolut nimic de pierdut, nici nu știi ce înseamnă frica. Aceștia urmăresc Antena3 și/sau dau like-uri pe Facebook la orice apare legat de proteste.
5. Oamenii sunt pasivi, indiferenți. Pentru că au încă cu ce să se învelească. La ce bun să iasă, dacă ei și-au găsit niște portițe pentru viitor? 
6. Oamenii au convingerea că la momentul actual oricum nu avem alternative politice în această țară. Jos actualul guvern și sus cine anume?! Asta este una dintre cele mai clare dileme. Vorba ceea: Cel mai sigur lucru pe lume este faptul că nimic nu este sigur! 
Așa că, realitatea arată astfel:
O infimă parte a populației are un al doilea job (marca ”De profesie voluntar” - o emisiune Antena 3 parcă, care mie mi se pare un pic non-deontologică și le-am scris, dar nu au fost interesați să dea feed-back), acela de a merge la locul unde se protestează, iar restul populației, 99% adică, își vede în continuare de viața cotidiană. Singura modificare ar putea consta că se uită mai mult pe Antena3, care transmite în direct și cu acest prilej cu siguranță au preluat incontestabil ratingul de audiență maximă.
Este un segment de istorie în care apar oportuniști, oportunități, se mai clarifică unele relații între oameni, se fac analize, se scriu alt fel de editoriale, se critică altfel, pasivitatea mai deschide câte o pleoapă.
Este un segment de istorie în care gustăm din plin un maximum de persiflare, ignorare, cinism, ironie, lipsă de scrupule și de decență din partea unei clase politice conducătoare pe care tot populația a propulsat-o și a întreținut-o.
Este o fază. 
http://thinkandwritee.blogspot.com/2012/01/mi-e-teama-ca.html
7. ”Pentru că, deși îl vreau pe Băsescu jos, eu nu vreau să vină Ponta la putere. Să introducă legea cu impozitul gradual pe salariu nu-mi convine, ar însemna că 40% din salariul meu se duce la stat. Și chiar nu văd o alternativă mai bună, de ce să mă duc în Piața Universității?” 
Un alt material despre ”Și de ce-aș ieși oare?” 
P.S. Se anunță recesiune pe zona euro. Mesajul grob mediatizat azi astazi parcă dă vina pe protestarii de pe străzi, din cauza cărora imaginea României peste hotare ar ilustra o instabilitate generală la nivel politic, social, economic, moral. Cu alte cuvinte, intrați în casă, ca să nu mai transmiteți mesaje negative despre România către Parlamentul European, că atunci actualul guvern se va afla în imposibilitatea de a continua strategiile aflate în derulare. Rusine PDL, rusine Stolojan!!! 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen