” Referitor la noile prevederi fiscale intrate in vigoare cu 01 Iulie 2010, respectiv OUG 58/2010 si HG 791/2010, descriu mai jos principalele modificari in ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii :
-->
- O activitate desfăşurată de o persoană fizică în beneficiul unei persoane juridice poate fi reconsiderată drept activitate dependentă (potrivit criteriilor prevăzute de Codul Fiscal) în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia.
- O activitate este considerată dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul din următoarele criterii prevăzute de modificările aduse de punctul 2.1 din OUG 58/26.06.2010.(vezi articol 7 CF)
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.”
- Nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente activităţile desfăşurate în mod independent, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe.
- Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit.
Asupra veniturilor prevăzute la alineatul precedent se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate si asigurări de şomaj.
Baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii este limitată la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.
Obligaţia declarării, calculului, reţinerii si plăţii contribuţiilor prevăzute la alineatul precedent revine plătitorului de venit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare."
Pentru veniturile din activităţi profesionale (altele decât cele de natură salarială) se vor plăti numai cota angajatului pentru:
- contribuţii sociale de sănătate;
- contribuţii de asigurări sociale;
- contribuţii la fondul de şomaj.
Contribuabilii au obligaţia de a depune câte o declaraţie privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Concluzie :
- Orice relatie contractuala cu o persoana fizica trebuie analizata din perspectiva « dependentei » asa cum este definita in Codul Fiscal.
In aceasta situatie, contributiile sunt datorate potrivit legii, solidar de catre persoana fizica si angajator (toate contributiile exclusiv comision ITM, fond garantare salarii)
2. Daca activitatea nu poate fi reconsiderata ca fiind dependenta, se va considera activitate de natura profesionala alta decat salariala.
In aceasta situatie se datoreaza : impozitul pe venit si contributiile individuale de asigurari sociale, sanatate si somaj(atasat sinteza obligatii).
3. OUG 58/2010 prevede ca « Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor prevazute la alineatul precedent (venituri de natură profesională -n.r.) revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare ». Normele de aplicare a Codului Fiscal contrazic chiar textul legii deoarece se stabileste ca obligatia de declarare si plata revine contribuabilului persoana fizica.
Decizia ca responsabilitatea plăţii CAS să revină beneficiarului de venit ar fi justificată pentru că reţinerea la sursă în limita unei baze de calcul de cel mult cinci salarii medii brute nu poate fi aplicată în cazul celor care obţin venituri profesionale de la mai multe entităţi.”
Vorbeam cu o colegă astăzi. Și mă refer la domeniul financiar, culmea! Suntem o firmă de audit financiar și outsourcing economico-financiar. Mulți colegi sunt persoane fizice autorizate, evident. Și eu planificam să devin una, dar simțeam că trebuie să mai aștept. Îi spuneam colegei că nu înțeleg de ce oamenii aceștia direct vizați (artiștii, jurnaliștii, scriitorii, contabilii, traducătorii și orice altă categorie de persoană fizică autorizată) s-au prezentat să stea la cozi imense pentru a depune niște formulare neclare și pentru a plăti cash niște impozite!! Doamne, există internet, de ce nu s-au mobilizat astfel încât să nu meargă nimeni să plătească. Ca să plătească o contribuție la șomaj de 1 leu (!!!!!), unii au plătit 40 de lei pe benzina pe transport și au stat la cozi între 30 de minute și 5 ore! Sau cum e să fii obligat să plătești impozite și după ce autorul a murit? Adică moștenitorul, care încasează drepturile de autor, au de plătit. Oamenii din toată România sunt puși pe drumuri, lunar, către localitățile unde s-au putut înregistra ca PFA, pentru a achita cash, la ghișeu, niște sume aberante, fiind amenințați cu amenzi de 2.500 / 5.000 lei, în caz de neplată ….
Sunt prea bulversată, sunt prea siderată și sidefată (sic!!) pentru a mă putea concentra, pentru a putea comenta în mod rațional. O comisie a Asociației Internaționale a Jurnaliștilor se pare că va ajunge în România.
Cum e posibil să condamni o nație în halul acesta? Cum este posibil ca o nație să lase degenerarea să meargă la infinit, zicând și ”săru’ mâna”? Ce alte drepturi, decât cel la muncă și la umilire și la plata taxelor și a impozitelor, mai au românii? Cum să vii cu o grilă de amenzi în caz de nesupunere, când tu nici măcar metodologia de aplicare a legii nu o ai? De ce un guvern care nu reușește să își recunoască erorile, care iese în public cu niște afirmații umilitoare, tupeiste, obraznice, nesimțite, idioate, lipsite de orice logică și competență, care fură în continuare, reușește să existe? Declarațiile ministrului muncii, Șeitan, ale prim-ministrului boc, ale ministrului sănătății, ale ministrului transporturilor, ale ministresei turismului …… în alte țări ar fi împușcați după un linșaj corespunzător. Un guvern care atacă și umilesc tot ceea ce înseamnă valori de bază ale unei societăți: educația, sănătatea, cultura, intelectualitatea. Sunt absolut îngrozită de reacția pe care o am, aceea de a nu fi în stare să comentez … sunt convinsă că nimeni nu va înțelege nimic de-aici.
O țară europeană unde guvernul inventează strategii de ucidere a spiritului, de desolidarizare, totul este împotriva omului ca și entitate. Ceea ce se întâmplă la nivel de firmă cu ”management” românesc, unde doar cei din interior suferă – pentru că stau să sufere, ca niște idioți -, se întâmplă la nivel de țară. Și românii se duc la ghișee, disperați, să satisfacă diabolicul gândit de un guvern feudalo-sclavagist.
………………………..
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen