Sonntag, 15. April 2012

Nemții tot nemți rămâne!


Pornind de la scumpirea peste măsură a carburantului, oficialitățile din Leipzig au clocit o idee pe care românii ar putea să o copieze, dar desigur că nu o vor face, că ei vrea să fie originali. 
Un efect secundar al aplicării ideii a fost..... ghici? Descongestionarea traficului urban! Da, pentru cine nu știe încă, traficul în marile orașe a ajuns să ne sugrume orice chef de viață, ne modifică comportamente, ne învrăjbește, ne animalizează - adică ne readuce la natura de bază a mamiferului om, care crede că dacă e mai biped decât alte mamifere și își pune niște țoale pe el, a ieșit din regnul animal -, ne conduce viața cotidiană și ne ucide abilitățile pentru care natura ne-a înzestrat cu două picioare - că unii chiar nu mai știu să meargă pe jos, după 5 metri au obosit și dacă cumva nu merge liftul, pentru ai s-a prăpădit tot universul, intră în fibrilații.
Deci și care va să zică, ideea este, pe cât de simplă, pe atât de genială: 
Companiile de transport în comun s-au revoltat într-un mod absolut original față de creșterea record a prețului carburantului la pompă. Fiți atenți cum! Nu, NU AU SCUMPIT biletele de călătorie, cum se face în România de atâția ani. Ci au lansat o ofertă greu de refuzat: cine călătorește cu autobuzul sau tramvaiul/trenul, poate folosi transportul în comun, pe perimetrul orașului, gratuit. Acțiunea durează patru zile - vă dați seama că este o pierdere semnificativă pentru pompele de carburanți -. Biletul de transport se consideră a fi certificatul de înregistrare al mașinii personale și pe același document pot beneficia de transport gratuit soția/soțul și copiii familiei respective. 
Acțiunea este o inițiativă comună a mai multor companii locale de transport, care și-au adoptat și un motto: ”Basta cu nebunia prețului la benzină - e timpul pentru o schimbare.”


Spre deosebire de români, în general vorbind, nemții nu prea au obiceiul ca atunci când apare o oportunitate, să facă brain storming pe tema: ”cum stoarcem mai mult din ea, cum înșelăm, astfel încât să ne fie nouă mai bine”. Adică dacă oferta asta zice: ”tu, soția și copiii puteți merge gratuit timp de 4 zile”, neamțul nu se va gândi cum să își bage unchiul pe post de copil sau socrul pe post de soție în travesti, înțelegi ce zic, nu? Sau să zică că el e musulman și religia îi permite mai multe soții, deci toate au voie să circule acum gratuit, nu-i așe, bre?! Hai fugi d-acilea!
Procedura nemților este destul e simplă pentru a se putea aplica corect: biletul călătoriei gratuite este certificatul de înregistrare al propriei mașini. Pot circula cu tine atâtea persoane câte locuri are mașina al cărei proprietar ești și această informație reiese direct din documentul la purtător. Este un gest mai mult decât culant, căci cu toții știm că dacă pe certificat scrie ”5 locuri”, noi de fapt circulăm, de regulă, cu 4 ocupanți. 
IUBEȘTE-ȚI LUMEA,
RENUNȚĂ LA MAȘINĂ!
Dacă totuși nu ai chef să-ți iubești lumea, gândește-te la viitorul copiilor tăi, căci pentru tine oricum e prea târziu.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen